CV

>

Hvordan skrive utdanning på CV: Eksempler og Tips

StarStarStarStarStar

Hvordan skrive utdanning på CV: Eksempler og Tips

av CVMaker

  • CV
  • · October 22 2024
  • · 4 minimal lesetid
Slik skriver du utdanning på din CV

Innholdsfortegnelse

Utdanningsdelen gir viktig informasjon om dine kvalifikasjoner og ekspertise, slik at potensielle arbeidsgivere kan vurdere din egnethet for en stilling. Videre fungerer utdanning, enten det er formell eller uformell, som en kraftig differensiator, som understreker din forpliktelse til personlig og profesjonell vekst. 

Hvordan formatere utdanning på en CV

Formatet og strukturen til utdanningsdelen på en CV er avgjørende fordi den gir en tydelig og organisert presentasjon av dine kvalifikasjoner. Dette gjør det lettere for rekrutterere å vurdere din utdanningsbakgrunn. I tillegg sikrer riktig formatering kompatibilitet med Applicant Tracking Systems (ATS), og hjelper CV-en din med å gå gjennom automatiserte søkeprosesser og øker sjansene dine for å bli valgt for videre vurdering. Når du skriver utdanning i en CV, følg disse retningslinjene:

  • Start med den høyeste utdannelsen din og skriv ut utdanningen din i omvendt kronologisk rekkefølge, det vil si fra den nyeste til den første.

  • Inkluder navnet på institusjonen du gikk på, graden din og studieområdet ditt.

  • Ta med datoene for utdanningen din, og angi helst bare året hvis den ble oppnådd i løpet av de siste 10-15 årene.

  • Hvis du har fullført relevante kurs, inkluderer det også.

  • Nevn eventuelle utmerkelser eller priser du mottok under utdanningen din, for eksempel stipend, akademiske priser eller forskningsstipend.

Hvor å føre utdanning på CV

Å skrive en CV er ikke en helhetlig tilnærming, men snarere en fleksibel prosess som inkluderer ulike strategier skreddersydd til ditt erfaringsnivå og karrieremål. Avhengig av dine spesifikke omstendigheter og formatet du velger.

  • Oppføring av utdanning under arbeidserfaring lar rekrutterere prioritere din relevante arbeidserfaring og prestasjoner, som er avgjørende for å vurdere dine kvalifikasjoner for en rolle.

  • Å prioritere utdanning før arbeidserfaring viser dine praktiske ferdigheter, bransjekunnskap og evne til å utmerke deg i virkelige scenarioer. Nyutdannede eller personer med utdanning som er høyst relevant for stillingen, kan velge å prioritere sin utdanningsdel.

Camera Flash

Proff tips

Husk å skreddersy hvordan du inkluderer utdanning på CV-en din for å passe dine spesifikke mål, bransje og jobbkravene du søker på.

Eksempler på CV i utdanningsseksjonen

Eksempel 1

Master i Ledelse - Kristiania, Oslo | 2023

Bachelor i Økonomi og Ledelse - NMBU, Ås | 2018 - 2022

Eksempel 2:

Bachelor i Dataanalyse - UiT, Tromsø | 2021 - 2024

Hovedfokus: Økonomi og dataanalyse, internasjonal forretningsstyring og finans.

Eksempel 3:

Bachelor i Dataanalyse - UiT, Tromsø | 2021 - Pågående

Hovedfokus: Økonomi og dataanalyse, internasjonal forretningsstyring og finans.

Prestasjoner: Utmerkelse i dataanalyse innen finans

Viktige å få med seg

Når du viser utdannelse på en CV, er det noen viktige ting å huske på:

  • Ta med bare den viktigste informasjonen om utdanningen din, for eksempel graden opptjent, institusjon og dato for oppgradering. Hvis du har flere grader, ta bare med den nyeste eller den  som er relevante for jobben.

  • Hvis du har vunnet noen priser, utmerkelser eller spesielle anerkjennelser i løpet av utdanningen, kan du inkludere dem i utdanningsdelen.

  • Inkluder kun kurs hvis det er relevant for stillingen du søker på.

  • Sørg for at utdanningsdelens formatering stemmer overens med resten av CV-en din.

For mer informasjon om andre CV-seksjoner, se vår artikkel om hvordan skrive en bra CV.

Neste skritt?

Hvis du søker hjelp med å oppdatere CVen din, anbefaler vi å utforske vår Tjeneste for CV-skriving med et team av eksperter som kan hjelpe deg med å lage en overbevisende og profesjonelt polert CV. I tillegg tilbyr vi en mangfoldig samling av over 20 profesjonelle maler designet for å sømløst utfylle din CV.

Ønsker du å lage en profesjonell CV?

Start nå

FAQ

Hva er de forskjellige nivåene av utdanning i Norge?

I Norge er utdanningssystemet delt inn i ulike nivåer, fra grunnskole til universitet. Når du skal vise frem din utdannelse, så bør du først og fremst ta med din høyere utdannelse, og droppe eventuelt grunnskole og videregående med mindre du har tatt yrkesskole på VGS. 

Hva skal jeg inkludere for utdanning hvis jeg nylig ble uteksaminert i Norge?

Selv om du er nylig uteksaminert eller skal skrive en CV med pågående utdanning, skal du ta med dette. Dersom du er nyutdannet skal du skrive datoen du ble uteksaminert, og hvis du har pågående utdannelse, skriver du "pågående" istedenfor en sluttdato. Er du student som søker arbeid, bør du lese et student CV eksempel her. 

Hvordan skal jeg formatere CV-en min hvis jeg ikke har noen utdanning å ta med?

Hvis du ikke har formell eller høyere utdanning å inkludere i CV-en din, kan du fortsatt vise frem dine ferdigheter, erfaring og kvalifikasjoner. Behold seksjon overskriften «Utdanning» og plasser enten videregående opplæring eller relevant kurs/faglig opplæring. I tillegg kan du:

  • Fremheve relevant arbeidserfaring, praksisplasser, læreplasser, eller yrkesopplæring. Inkluder eventuelle relevante sertifiseringer eller kvalifikasjoner opptjent utenfor formell utdanning.

  • Formater CV-en din for å fremheve styrker og overførbare ferdigheter, som kommunikasjon, samarbeid, problemløsning og lederevner.

  • Vurder å bruke en ferdighetsbasert CV format hvis du ikke har arbeidserfaring.

  • List opp frivillig arbeid, personlige prosjekter eller fritidsaktiviteter som viser ferdigheter og kvalifikasjoner.

Hva skal jeg gjøre dersom jeg har dårlige karakterer på skolen?

Hvis du har andre prestasjoner, for eksempel fritidsaktiviteter, hobbyer, frivillig erfaring eller arbeidserfaring, fokuser du på dem i CV-en din. Ytterligere tips inkluderer:

  • I stedet for å legge vekt på karakterene dine, fokuser på ferdighetene du har oppnådd i løpet av utdanningen din, for eksempel forskning, skriving eller analytiske ferdigheter.

  • Legg vekt på et essay eller en eksamen der du presterte eksepsjonelt bra for å vise frem spesifikke områder av kurset der du utmerket deg, selv om den totale karakteren din ikke fullt ut reflekterer den.

  • Gi et eksempel på hvordan du klarte å forbedre karakterene dine over tid.

Hvor ofte bør jeg oppdatere utdanningsinformasjonen min?

Det er ingen fastsatt tidslinje for oppdatering av utdanningsinformasjonen på CV-en din, men det er viktig å holde den oppdatert og relevant for dine karriereambisjoner. Du bør prøve å oppdatere utdanningsinformasjonen din på CV-en eller LinkedIn hver gang du fullfører en ny kvalifikasjon eller et kurs.

Bør jeg inkludere videregående opplæring på CV-en min?

Det avhenger av ulike faktorer, for eksempel erfaringsnivået ditt. Hvis du har begrenset plass eller det må være mer relevant for jobben, kan det være lurt å prioritere annen informasjon.

Bør jeg sette utdannelsen min øverst eller nederst på CV-en?

Dette avhenger av situasjonen. Hvis du er nyutdannet, bør du vurdere å inkludere det høyere opp på CV-en din. Alternativt, hvis den er utdatert og irrelevant, bør du vurdere å flytte den etter arbeidserfaringen.

Setter du en grad eller kvalifikasjon på gang på en CV? 

Ja, det er viktig å inkludere alle kurs som er relevante for stillingen, selv om det pågår siden av studier ettersom det viser din evne til å multitaske.

Begynn å lage din CV

Lag en profesjonell CV raskt og enkelt med vår avanserte CV-bygger

+ Start nå

Oppdatert October 22 2024

StarStarStarStarStar

Skrevet av

CV Maker gir jobbsøkere en komplett plattform med praktiske verktøy og verdifull informasjon. Er du klar for å ta neste steg i karrieren? Lag din CV nå

Fortsett å lese

Ferdigheter og nøkkelkvalifikasjoner på CV
  • CV
  • · Oct 22 2024
  • · 10 minimal lesetid

Hvilke ferdigheter og nøkkelkvalifikasjoner bør du liste på CV-en

av CVMaker

Personlig profil skrive CV
  • CV
  • · Oct 22 2024
  • · 5 minimal lesetid

Eksempler på personlig profil for CV og nyttige tips

av CVMaker

Hobbyer og interesser
  • CV
  • · Oct 10 2024
  • · 6 minimal lesetid

Interesser og hobbyer på cv

av CVMaker

Få et intervju for drømmejobben din med CVMaker

Lag en profesjonell CV enkelt på 10 minutter, last den ned når som helst og hvor som helst!

AddSmallLag din CV
CheckCircle

Øk sjansene dine for å få drømmejobben din med CVMaker.